Oldalak



ADVENT ERÉNYEI

Advent negyedik hete - Bölcsesség

A téli napfordulót közvetlenül megelőző időben az ember a szellemi világ küszöbéhez érkezik, és lehetősége nyílik új szellemi bölcsességek felvételére. Ezt próbálják minden erővel meggátolni az ellenerők: vagy úgy, hogy az ember ne tudja kihasználni az adódó lehetőségeket, vagy úgy, hogy a szellemi világ küszöbének őrét megkerülve juttatják illuzórikus ?bölcsességekhez?, azaz valójában téveszmék birtokába.
Ahhoz, hogy az ember látását el ne torzíthassák, ezen a héten a szellemi bölcsesség megszerzésére és megtartására van tehát szükség.Fontos belátnunk ugyanakkor, hogy a bölcsesség nem egyenlő az okossággal. Az okosság a hétköznapi, informatív tudással függ össze, a bölcsesség viszont az egyetemes, szellemi tudással.
Bölcsnek az az ember mondható, aki a megérzést és a megértést a szívében életre tudja kelteni, azaz megéléssé tudja formálni, ahogyan azt a különböző korok mesterei tették. Érdemes hát ezen a héten olyan tiszta szellemi tanításokban elmélyedni, amelyek elvezethetnek a valódi bölcsesség forrásához.
Ha törekvéseinket siker koronázta, és az előző három próbán túljutottunk, a negyedik héten lehetőségünk nyílik arra, hogy kapcsolatba kerüljünk a magasabb világokkal, azaz egyfajta beavatásban részesüljünk.

Karácsony -  Születés ünnepe

Advent heteinek tudatos és helyes átélése teszi lehetővé, hogy amikor a külső világban a sötétségben megszületik a fény, ugyanez az ember világában is megtörténjék: a lélek sötétségében megszülessen a szellem fénye.

'Bölcsesség és szívben megélt tudás'

A bölcsesség jelent egyfelől helyes megkülönböztető képességet, tehát látjuk, hogy mi szolgálja a javunkat, mi pedig káros számunkra. Az állatokat az ösztöneik vezetik, mi, emberek viszont a bölcsességünk által képesek vagyunk helyesen cselekedni.

A bölcsesség a szeretettel szoros kapcsolatban van. A Karácsony a szeretet ünnepe, erre készít fel a bölcsesség erénye és hete. Bölcsesség nélkül a szeretetnek a megszületése nem tud az emberben végbe menni. A szeretet egyfajta bölcsességet igényel az embertől. Ahhoz, hogy az ember tényleg jól tudjon segíteni az embertársain, és saját magán, a szeretet mellé fontos odavenni a bölcsességet, a megkülönböztető képességet, a tisztánlátást is. A bölcsesség erénye azt is jelenti, hogy az ember képes felvenni és megérteni szellemi igazságokat.

A hét női erénye a szívben megélt tudás, ami azt jelenti, hogy a fejben megértett tudást aztán a szívben is át kell élnünk. A megértés a fej dolga, a megélés pedig a szívé. A megértéshez IQ, a megéléshez EQ szükséges (értelmi és érzelmi intelligencia).

Váradi Tibor 
Forrás ~ Internet