Oldalak


  
 
ADVENT ERÉNYEI

Advent második hete - Mértékletesség

Ezidőtájt az ember finomabb éteri teste kerül kísértésre, olyan hajlamokat próbálván felkorbácsolni benne, amelyek aztán a vágyak önző, mértéktelen kiéléséhez vezetnek. Sajnos, e téren manapság könnyű dolguk van: a mai ember túlzottan vonzódik anyagi javaihoz, mohó 'kis énje' folyton azonnali kielégülést keres.

Ezen a héten a mértékletesség lehet tehát a fegyver ellenük - mértékletesség az étkezésben, a beszédben, a gondolkodásban, sőt, akár a tévézésben is! Persze ne higgyük, hogy a helyes hozzáállás a vágyak teljes elfojtása, sokkal inkább az arany középút megtalálása mindenben.
Az ellenerők beszéden keresztül történő megnyilvánulásából jönnek létre a hazugságok és rágalmak, de a durva beszédben vagy a haszontalan fecsegésben is az ő lényüket fedezhetjük fel.

Nagyon ajánlatos ezen a héten többszöri szóböjtöt tartani, s különösen odafigyelni arra, hogy amennyiben meg is szólalunk, azt csak is megfontoltan tegyük, előbb alaposan átgondolva mondanivalónkat!

Mindehhez önuralomra van szükség, hogy a magasabb alapelveket a személyes hangulattól vagy érzelmi állapottól függetlenül is követni tudjuk, s ne érezzük úgy, mintha külső támasz hiányában vízben lebegnénk.

Ha sikerül kiállni a vízpróbát, az emberben minden kétség megszűnik, és teljes bizalom alakul ki benne a szellemi világ tényei és lényei iránt. Ehhez a következő jelszóval vértezhetjül fel magunkat: 'Minden előítéletnek le kell hullnia rólad!'
 
'Mértékletesség és kreativitás'

A mértékletesség egyfajta visszafogottságot jelent, az ember ennek révén képes ura maradni saját örömeinek, saját vágyainak, ahelyett, hogy ezek rabszolgájává válna. Buddha a benáreszi beszédben felhívja a figyelmet két szélsőségre, az aszketizmusra és a hedonizmusra, amely a fizikai testet tönkreteszi. E két szélsőség között az arany középutat a mértékletesség jelenti, a vágyak uralását. A mértéktelen ember nem szabad, hiszen saját vágyainak rabja.

A mértékletesség tehát lépés az ember szabadsága felé, eszköz a függetlenedéshez. A mértékletesség azt jelenti, hogy az ember képes a kevéssel is beérni, képes az elegendővel is beérni, sőt, ennek még örülni is. Főleg a mai, fogyasztói társadalomban hágjuk át nap mint nap a mértékletesség szabályát, amikor többször annyi fizikait veszünk magunkhoz, mint amennyire valójában szükségünk lenne, legyen az táplálék, tárgyak, vagy bármi olyan dolog, ami felé az egoizmusunk hajt.

Ahogy a mértékletesség a külvilágtól elvon bennünket, úgy a kreativitás a kiáradásban segít. Az alkotóképességünk révén beleáradunk a fizikai világba, adunk magunkból, még jobb esetben a fenti világból a fizikai világnak, művészi tevékenységünk révén. A művészet révén másfajta kapcsolatba kerülünk az anyaggal, mint a táplálkozásnál. Megdolgozzuk az anyagot, áthatjuk lelki-szellemi impulzusokkal.
 
Váradi Tibor 
 
Forrás ~ Internet