Oldalak

 
ADVENT ERÉNYEI

Advent négy hetében az ember feladata, hogy helytálljon az egyre növekvő sötétségben. Ehhez pedig nélkülözhetetlenül szüksége van bizonyos erényekre, hogy kiállja az élet próbatételeit, hogy embertársaival szemben megfelelő magatartást tanúsítson, s hogy a nap világító fényének fogyatkozásával egyre növekvő kísértések és belső megpróbáltatások ellenére a szellemi úton is töretlenül haladjon előre. Ahogyan azt egy szellemi törvény is kimondja: Három lépés a moralitásban, egy lépés a megismerésben! Advent időszaka óriási lehetőséget hordoz egyben magában az előrelépésre és fejlődésre.

Advent első hete - Igazságosság

Advent első hetében az ember fizikai testét érik kísértések, melyek az érzékelés megtévesztésére irányulnak, s arra, hogy az ember és a világ helyes viszonyának megrontásával kétségbe ejtsék az illetőt. Ennek a kísértésnek a kivédésére az igazságosság erénye az alkalmas.

Az igazságosság mint kozmikus törvény a karmában jut kifejeződésre. Igazságos csak az lehet, aki bizonyos igazságok birtokában van, az igazság pedig a helyes megismerés gyermeke.

Ahhoz, hogy az egyes jelenségekkel kapcsolatban az ember helyes megismerésre jusson, egyfajta szellemi égésfolyamaton tűzpróbán kell átesnie.

Ehhez meg kell tanulnia a szenvedéseket és csalódásokat nyugalommal és töretlen erővel elviselni, ítélkezés nélkül, a történéseket az isteni törvények tágabb látószögéből szemlélve megtalálni a látszólag egymásnak ellentmondó álláspontok egyensúlyát.

Mindehhez a következő jelszó tudatosítása jelenthet segítséget: 'Egészséges emberi értelem nélkül minden lépted hiábavaló.'

'Igazság és elnéző lelkület'

Advent első hetéhez az igazságosság és az elnéző lelkület erénye tartozik. Az igazságosság erényének Arisztotelész szerint két ismérve van: a legalitás és az egalitás. A legalitás azt jelenti, hogy az isteni, kozmikus törvényeket betartjuk, az egalitás pedig azt, hogy az isteni egyenlőséget megismerjük. Tehát az igazságos ember törvényszerető és egyenlőséget kedvelő, a szellemi rend szempontjából.

Az egalitás azt jelenti, hogy az ember szeretete nem lehet személyválogató, az egyenlőségnek a szeretet terén is meg kell nyilvánulnia. Az igazságtalanságnak a legfőbb oka az egoizmus, tehát ahhoz, hogy az emberben az igazságosság kialakuljon, az egoizmust kell legyőzni. Pascal szerint az ego mindig igazságtalan, mert magát képzeli mindig a világ középpontjának.

Az egyik kérdés, amin érdemes ezen a héten elgondolkodni, hogy a szeretet és az igazság milyen viszonyban állnak egymással.

Ehhez a héthez tartozó másik erény az elnéző lelkület. Ezen a héten az embernek figyelnie kell az eseményeket és döntenie, hogy mikor az igazságosság, mikor pedig az elnéző lelkület erényét gyakorolja megnyilvánulásaiban. Az elnéző lelkület más szóval a megbocsátás.
 
 Váradi Tibor  

Forrás ~ Internet