Oldalak




 
ADVENT ERÉNYEI 
 
Advent harmadik hete - Bátorság

Ekkor a kísértések az asztráltestre hatnak: félelmet és aggodalmat igyekeznek ébreszteni az emberben, mintha a lélek három ereje vadállatokká akarna változni, s azzal fenyegetnék az illetőt, hogy rárontanak és elnyelik őt. Az akarat vad bika, az érzelmek üvöltő oroszlán, a gondolatok pedig ragadozó sas képében próbálnak kitörni; ezen lelki területek megszelídítéséhez pedig bátorságra van szükség.
 
A bátorság lényege, hogy az ember semmilyen helyzetben ne veszítse el önmagát. Míg a három lelkierő szétválása félelemmel töltheti el, addig egyensúlyba hozataluk megszüli a kellő bátorságot. Ahelyett, hogy megvárnánk, míg pánikba esünk, érdemes hát tudatosan elébe mennünk azoknak a lélekjelenlétet igénylő helyzeteknek, amiket máskor inkább elkerülnénk!
 
Ha a szellem sugallatára hallgatva a legnehezebb helyzetben is sikerül megtalálnunk a megoldást, eleget teszünk a levegőpróba követelményeinek. Ehhez ki kell fejlesztenünk magunkban az azonnali döntéshozatal képességét, mert minden percnyi habozás csak azt bizonyítja, hogy még nem vagyunk elég érettek. A lélekjelenlét visszaadását a következő jelmondat segítheti: 'Ami visszatart attól, hogy a szellemre hallgass, azt bátran le kell győznöd!'
 
'Bátorság és szelídség'

A bátorság egy akarati erény. Az ember elszánt a veszéllyel vagy a szenvedéssel szemben, s ez egyfajta akaraterőt igényel. De a bátorság gondolati szinten is jelentkezik, amikor bátornak kell lennünk bizonyos dolgok, összefüggések végiggondolásához. Nem félünk végiggondolni még akkor sem, ha az ebből származó szembesülés, felismerés, konklúzió fájdalmas számunkra. Ahhoz is bátorság kell, hogy elismerjük a saját hibáinkat, felvállaljuk a tévedéseinket.

Szent Tamás szerint 'a bátorság szellemi erő, amely képes legyőzni bármit, ami a legfőbb jó elérését akadályozza'. Van tehát egy dolog, amit az ember helyesnek vél, és az akadályoztatás esetén bátran kiáll mellette. A hit előfeltétele a bátorság, hiszen a hit egyik definíciója szerint az a kockázatvállaló bátorság. De a szabadság is bátorságot igényel, sok embert a szabadságtól való félelem tart vissza az önálló léttől. Hogy az ember bátran vállalja a szabadsággal járó lehetséges tévedéseket, bukásokat, felelősséget, ez is bátorságot igényel. Tehát amíg a bátorságunkat nem fejlesztjük, a szabadsághoz sem jutunk közelebb. A bátorság tehát szilárd kitartás a jóban, abban, amit az ember helyesnek gondol, függetlenül attól, hogy ennek milyen következményei lehetnek, veszéllyel jár.

A másik erény, a szelídség pedig az erőnek az egyik legnagyobb megnyilvánulása. Az agresszivitás a belső gyengeség jele, a szelídség pedig a belső erőt, tartást tükrözi. Jelent nyitottságot, befogadást, tiszteletet.

Váradi Tibor 
 
Forrás ~ Internet